Question
The median of the data 30,25,27,25.8, 29, 35, 38, 28 is -
डेटा 30,25,27,25.8, 29, 35, 38, 28 का माध्य है l
A.
B.
C.
D.
Answer
A.30,25,27,25.8, 29, 35, 38, 28 arranged the given data in ascending order- 25,25.8,27,28,29,30,35,38 n=8 (even) Formula to find median for even numbers- Median=[nth value/2 + (n/2+1)th value]/2 =[8/2th value + (8/2+1)th value]/2 =[4th value + 5th value]/2 =[28+29]/2 =57/2 =28.5 So the correct answer is option A.
A.30,25,27,25.8, 29, 35, 38, 28 दिए गए डेटा को आरोही क्रम में व्यवस्थित करने पर - 25,25.8,27,28,29,30,35,38 n = 8 (सम ) सम संख्याओं के लिए माध्यिका ज्ञात करने का सूत्र- माध्य =[n/2वी संख्या +(n/2+1)वी संख्या ]/2 =[8/2वी संख्या + (8/2+1)वी संख्या]/2 =[4वी संख्या+ 5वी संख्या]/2 =[28+29]/2 =57/2 =28.5 इसलिए सही उत्तर विकल्प A है।

View Similar questions (संबन्धित प्रश्न देखें)

Question
Three numbers are in the ratio of 3 : 4 : 5 and their L.C.M. is 2400. Their H.C.F is:
तीन संख्याएँ 3: 4: 5 के अनुपात में हैं और उनका L.C.M 2400 है। उनका H.C.F है:
A.
B.
C.
D.
Answer
A.Let the numbers be 3x, 4x and 5x. The L.C.M. of 3x, 4x and 5x = 60x Given - 60x = 2400 x = 40 The numbers are (3 x 40), (4 x 40) and (5 x 40). So the H.C.F. = 40. So the correct answer is option A.
A.माना संख्यायें 3x, 4x और 5x. 3x, 4x और 5x का L.C.M = 60x दिया हुआ है - 60x = 2400 x = 40 संख्या (3 x 40), (4 x 40) और (5 x 40) हैं। अतः H.C.F =40 इसलिए सही उत्तर विकल्प A है।
Question
The product of the ages of Ankit and Nikita is 240. If twice the age of Nikita is more than Ankit's age by 4 years, what is Nikita's age?
अंकित और निकिता की उम्र का गुणनखंड 240 है। अगर निकिता की उम्र का दुगुना, अंकित की उम्र से 4 साल ज्यादा है, निकिता की उम्र क्या है?
A.
B.
C.
D.
Answer
C.Let Ankit's age be x years. Then, Nikita's age = 240/x years. 2 x (240 /x ) - x = 4 480 – x^2 = 4x x^2 + 4x – 480 = 0 ( x+24)(x-20) = 0 x = 20. So the age of Nikita = (22-10) years = 12 years So the correct answer is option C.
C.माना कि अंकिता की उम्र x साल है। तब निकिता की उम्र = 240/x वर्ष 2 x (240/x) - x = 4 480 - x^2 = 4x x^2 + 4x - 480 = 0 (x + 24) (x-20) = 0 x = 20 तो निकिता की आयु = (22-10) वर्ष = 12 साल इसलिए सही उत्तर विकल्प C है।
Question
A gift box consists of 10 rings. The average weight of the first 4 rings is 37 grams and the average weight of the remaining 6 rings is 38 grams. Find the average weight of the total rings.(in grams)
एक उपहार बॉक्स में 10 छल्ले होते हैं। पहली 4 रिंगों का औसत वजन 37 ग्राम है और बाकी 6 रिंगों का औसत वजन 38 ग्राम है। कुल छल्लों का औसत भार ज्ञात करें। (ग्राम में)
A.
B.
C.
D.
Answer
B.The average weight of the first 4 rings is 37 grams So the total weight of 4 rings =4 x 37=148 The average weight of the remaining 6 rings is 38 grams So the total weight of 6 rings=6 x 38=228 The average weight of the 10 rings=(148+228)/10=37.6 So the correct answer is option B.
B.पहले 4 रिंग का औसत वजन 37 ग्राम है तो 4 रिंग्स का कुल वजन= 4 x 37 = 148 शेष 6 रिंगों का औसत वजन 38 ग्राम है तो 6 रिंग्स का कुल वजन = 6 x 38 = 228 10 छल्ले का औसत वजन = (148 + 228) / 10=37.6 इसलिए सही उत्तर विकल्प B है।
Question
The present age of a father is equal to the sum of his son’s and wife’s present ages. The respective ratio between the present ages of his wife and son is 8 : 1 and the difference between his wife’s and son’s present ages is 28 years, what will be father’s age after 4 years ? (in years)
एक पिता की वर्तमान आयु उसके पुत्र और पत्नी की वर्तमान आयु के योग के बराबर है। उनकी पत्नी और पुत्र की वर्तमान आयु के बीच का अनुपात 8: 1 है और उनकी पत्नी और पुत्र की वर्तमान आयु के बीच का अंतर 28 वर्ष है, 4 वर्ष के बाद पिता की आयु क्या होगी? (सालों में)
A.
B.
C.
D.
Answer
C.Let the present age of son=x and the present age of wife =y So the present age of father =x+y The ratio of age between wife and son =8:1 So the age of wife and son =x=8a , y=a Given-The difference between wife's age and son's age=28 So- x-y=28 8a - a = 28 7a=28 a=4 So the present age of wife and son will be=x = 8a = 32 , x= a=4 The present age of father= x+y=32+4=36 After 4 years the age of father will be=36+4=40 years So the correct answer is option C.
C.माना पुत्र की वर्तमान आयु = x और पत्नी की वर्तमान आयु = y तो पिता की वर्तमान आयु = x + y पत्नी और बेटे के बीच उम्र का अनुपात = 8: 1 अतः पत्नी और बेटे की आयु = x = 8a, y = a दिया गया है -पत्नी की उम्र और बेटे की उम्र के बीच अंतर = 28 वर्ष अतः - x-y = 28 8a - a = 28 7a = 28 a = 4 इसलिए पत्नी और बेटे की वर्तमान आयु = x = 8a = 32 , x = a = 4 पिता की वर्तमान आयु = x + y = 32 + 4 = 36 4 वर्ष के बाद पिता की आयु = 36 + 4 = 40 वर्ष इसलिए सही उत्तर विकल्प C है।