Question
The average weight of 101 Notebook in a box is 10.1 kg. When a new Notebook is added to the box the average goes to 10.2 kg. Find the weight of the new Notebook.
एक बॉक्स में 101 नोटबुक का औसत वजन 10.1 किलोग्राम है। जब एक नया नोटबुक बॉक्स में जोड़ा जाता है तो औसत 10.2 किलोग्राम हो जाता है। नए नोटबुक का वजन ज्ञात करें।
A.
B.
C.
D.
Answer
D.The average weight of 101 Notebook=10.1 kg So the total of 101 Notebook=101 x 10.1=1020.1 kg When a new Notebook is added to the box so the new average of 102 Notebook=10.2 kg The total of 102 Notebook=102 x 10.2=1040.4 kg The weight of the new Notebook=1040.4 - 1020.1=20.3 kg So the correct answer is option D.
D.101 नोटबुक का औसत वजन = 10.1 किलोग्राम तो कुल 101 नोटबुक का योग = 101 x 10.1 = 1020.1 किलोग्राम जब एक नया नोटबुक बॉक्स में जोड़ा जाता है तो 102 नोटबुक का नया औसत = 10.2 किलो कुल 102 नोटबुक का योग = 102 x 10.2 = 1040.4 किलोग्राम नए नोटबुक का वजन =1040.4- 1020.1 = 20.3 किलोग्राम इसलिए सही उत्तर विकल्प D है।

View Similar questions (संबन्धित प्रश्न देखें)

Question
The average age of 6 members of a family is 25 years. If the youngest member of the family is 15 years old, then what was the average age (in years) of the family at the time of the birth of the youngest member?
एक परिवार के 6 सदस्यों की औसत आयु 25 वर्ष है। यदि परिवार का सबसे छोटा सदस्य 15 वर्ष का है, तो सबसे कम उम्र के सदस्य के जन्म के समय परिवार की औसत आयु (वर्षों में) क्या थी?
A.
B.
C.
D.
Answer
B.The total age of six member=6*25=150 years age of youngest member=15 years so the age of five members after excluding the youngest member=150-15=135 years The total age of family members 15 years ago=135-75=60 years (we have to reduce the age of five members of family 15 years age so 15*5=75 years) The average of five member 15 years ago =60/5=12 So the correct answer is option B.
B.छह सदस्य की कुल आयु = 6 * 25 = 150 वर्ष सबसे कम उम्र के सदस्य की आयु = 15 वर्ष इसलिए सबसे युवा सदस्य को छोड़कर पांच सदस्यों की आयु = 150-15 = 135 वर्ष परिवार के सदस्यों की कुल आयु 15 वर्ष पहले = 135-75 = 60 वर्ष (हमें परिवार के पांच सदस्यों की 15 वर्ष पहले की आयु ज्ञात करने के लिए 15 * 5 = 75 वर्ष घटाना होगा ) 15 साल पहले पांच सदस्य की आयु का औसत = 60/5 = 12 इसलिए सही उत्तर विकल्प B है।
Question
The average age of husband and his wife was 23 years at the time of their marriage. After five years they have a one - year old child. The average age of the family of three, when the child was born, was
विवाह के समय पति और उसकी पत्नी की औसत आयु 23 वर्ष थी। पांच साल के बाद उनके पास एक साल का बच्चा है। बच्चा पैदा होने के समय परिवार की औसत आयु थी -
A.
B.
C.
D.
Answer
C.The average age of husband and his wife = 23 The sum of age of husband and his wife = 23 x 2 = 46 After five years they have a one - year old child so after 4 years the age of child = 0 The average age of the family after 4 years of marriage (at the time when child was born) - =46+4*2/3 = 46+8/3 =54/3 = 18 years So the correct answer is option C.
C.पति और उसकी पत्नी की औसत आयु = 23 पति और उसकी पत्नी की आयु का योग = 23 x 2 = 46 पांच साल के बाद उनके पास एक साल का बच्चा है, इसलिए 4 साल के पश्चात् बच्चे की उम्र = 0 शादी के 4 साल बाद परिवार की औसत आयु (बच्चे में जन्म के समय)- = 46 + 4 * 2/3 = 46 + 8/3 = 54/3 = 18 साल इसलिए सही उत्तर विकल्प C है।
Question
The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:
3 साल पहले पति, पत्नी और उनके बच्चे की औसत उम्र 27 साल थी और 5 साल पहले पत्नी और बच्चे की औसत उम्र 20 साल थी। पति की वर्तमान आयु है:
A.
B.
C.
D.
Answer
B.The average age of husband, wife and their child 3 years ago = 27 Sum of age of husband, wife and their child 3 years ago=27x3 Sum of the present ages of husband, wife and child = (27 x 3 + 3 x 3) years = 90 years. The average age of wife and the child 5 years ago=20 Sum of age of wife and the child 5 years ago=20x5 Sum of the present ages of wife and child = (20 x 2 + 5 x 2) years = 50 years. The present age of husband = (90 - 50) years = 40 years. So the correct answer is option B.
B.3 साल पहले पति, पत्नी और उनके बच्चे की औसत आयु = 27 3 साल पहले पति, पत्नी और उनके बच्चे की आयु का योग = 27x3 पति, पत्नी और बच्चे की वर्तमान आयु का योग = (27 x 3 + 3 x 3) वर्ष = 90 वर्ष 5 साल पहले पत्नी और बच्चे की औसत आयु = 20 5 साल पहले पत्नी और बच्चे की आयु का योग = 20x5 पत्नी और बच्चे की वर्तमान आयु का योग = (20 x 2 + 5 x 2) वर्ष = 50 वर्ष पति की वर्तमान आयु = (90 - 50) वर्ष = 40 वर्ष। इसलिए सही उत्तर विकल्प B है।
Question
The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the average age of the whole team. What is the average age of the team?
11 सदस्यों वाली क्रिकेट टीम का कप्तान 26 साल का है और विकेट कीपर इससे 3 साल बड़ा है। अगर इन दोनों की उम्र को छोड़ दिया जाए तो बाकी खिलाड़ियों की औसत उम्र पूरी टीम की औसत उम्र से एक साल कम है। टीम की औसत आयु क्या है?
A.
B.
C.
D.
Answer
A.Age of Captain = 26 years Age of wicket keeper = 23+3 = 29 years Total age of Captain and wicket keeper = 26+29 = 46 years Let the average age of whole team =x According to the question - 11x - 46 = 9(x -1) 11x - 9x = 46 2x = 46 x = 23 So, the average age of the team is 23 years. So the correct answer is option A.
A.कप्तान की आयु = 26 वर्ष विकेट कीपर की आयु = 23 + 3 = 29 वर्ष कप्तान और विकेट कीपर की कुल आयु = 26 + 29 = 46 वर्ष पूरी टीम की औसत आयु बताएं = x प्रश्न के अनुसार - 11x - 46 = 9 (x -1) 11x - 9x = 46 2x = 46 x = 23 अतः, टीम की औसत आयु 23 वर्ष है। इसलिए सही उत्तर विकल्प A है।