Question
Average of 8 numbers is 42. If 9 is subtracted from each number then what is the new average?
8 संख्याओं का औसत 42 है। यदि 9 को प्रत्येक संख्या से घटाया जाता है तो नया औसत क्या है?
A.
B.
C.
D.
Answer A.
Answer explanationShare via Whatsapp
A.Average of 8 numbers=42 The sum of all 8 number=average x number =42 x 8=336 If 9 is subtracted from each of the 8 values, then total value substracted=8 x 9=72 So the new total sum =336 - 72 = 264 New average = New total/Total number =264/8=33 So the correct answer is option A.
A.8 संख्याओं का औसत = 42 सभी 8 संख्या का योग = औसत x संख्या = 42 x 8 = 336 यदि दि 9 को प्रत्येक संख्या से घटाया जाता है, तो कुल मान जो घटाया जाता है= 8 x 9 = 72 तो नया कुल योग = 336 - 72 = 264 नया औसत = नया कुल / कुल संख्या = 264/8 = 33 इसलिए सही उत्तर विकल्प A है।
Comments

View Similar questions (संबन्धित प्रश्न देखें)

Question
The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?
20 संख्याओं का औसत शून्य है। उनमें से, सबसे अधिक, कितने शून्य से अधिक हो सकते हैं?
A.
B.
C.
D.
Answer D.
Question
The mean of four different observations is 17.5. When a new observation whose value 20 is added, what will be the new mean?
चार अलग-अलग अवलोकनों का माध्य 17.5 है। जब एक नया अवलोकन जिसका मान 20 है इसमें जोड़ा जाता है, तो नया माध्य क्या होगा?
A.
B.
C.
D.
Answer A.
Question
The average monthly income of P and Q is Rs. 5050. The average monthly income of Q and R is Rs. 6250 and the average monthly income of P and R is Rs. 5200. The monthly income of P is:
P और Q की औसत मासिक आय रु 5050 है l Q और R की औसत मासिक आय रु 6250 और P और R की औसत मासिक आय रु 5200 है l P की मासिक आय है:
A.
B.
C.
D.
Answer B.
Question
The average age of 36 students in a group is 14 years. When the teacher's age is included in it, the average increases by one. The teacher's age in years is-
एक समूह में 36 छात्रों की औसत आयु 14 वर्ष है। जब शिक्षक की उम्र को इसमें शामिल किया जाता है, तो औसत 1 बढ़ जाता है। वर्षों में शिक्षक की आयु है I
A.
B.
C.
D.
Answer B.