Question
The average age of Rustam and Preetam is 39 years. The average age of Preetam and Geetam is 28 years. The average age of Rustam and Geetam is 34 years. What will be the age (in years) of the youngest of the three after 10 years?
रुस्तम और प्रीतम की औसत आयु 39 वर्ष है। प्रीतम और गीतम की औसत आयु 28 वर्ष है। रुस्तम और गीतम की औसत आयु 34 वर्ष है। 10 साल बाद तीनों में से सबसे कम की उम्र (वर्षों में) क्या होगी?
A.
B.
C.
D.
Answer
C.Let the age of Rustam , Preetam and Geetam= x , y and z According to the question- (x+y)/2=39 x+y=78---(1) (y+z)/2=28 y+z=56-----(2) (x+z)/2=34 x+z=68----(3) After adding equation (1),(2) and (3) x+y+y+z+x+z=78+52+68 2(x+y+z)=202 x+y+z=101 (y+z=56) x+56=101 x=45 x+y+z=101 (x+z=68) y+68=101 y=33 x+y+z=101 (x+y=78) z-78=101 z=23 The youngest is Geetam who is 23 year old and after 10 year his age will be 33. So the correct answer is option C.
C.रुस्तम, प्रीतम और गीतम की आयु = x, y और z प्रश्न के अनुसार- (x + y) / 2 = 39 x + y = 78 --- (1) (y + z) / 2 = 28 y + z = 56 ----- (2) (x + z) / 2 = 34 x + z = 68 ---- (3) समीकरण (1), (2) और (3) जोड़ने के बाद x + y + y + z + x + z = 78 + 52 + 68 2 (x + y + z) = 202 x + y + z = 101 ----- (y + z = 56) x + 56 = 101 x = 45 x + y + z = 101 ----- (x + z = 68) y + 68 = 101 y = 33 x + y + z = 101 ----- (x + y = 78) z - 78 = 101 z = 23 सबसे छोटा गीतम है जो 23 साल का है और 10 साल बाद उसकी उम्र 33 हो जाएगी। इसलिए सही उत्तर विकल्प C है।

View Similar questions (संबन्धित प्रश्न देखें)

Question
The average age of 36 students in a group is 14 years. When the teacher's age is included in it, the average increases by one. The teacher's age in years is-
एक समूह में 36 छात्रों की औसत आयु 14 वर्ष है। जब शिक्षक की उम्र को इसमें शामिल किया जाता है, तो औसत 1 बढ़ जाता है। वर्षों में शिक्षक की आयु है I
A.
B.
C.
D.
Answer
B.The average age of 36 students=14 years So the total of 36 student =36 x 14 =504 When the teacher's age is included in it, the average increases by one so the New average =(14+1)=15 The new total=37 x 15 =555 The age of teacher=555-504=51 years So the correct answer is option B.
B.36 छात्रों की औसत आयु = 14 वर्ष इसलिए 36 छात्र की आयु का योग = 36x14 = 504 जब शिक्षक की आयु को इसमें शामिल किया जाता है, तो औसत 1 बढ़ जाता है अतः नया औसत = (14 + 1) = 15 नया योग = 37x15 = 555 शिक्षक की आयु = 555-504 = 51 वर्ष इसलिए सही उत्तर विकल्प B है।
Question
There were 35 students in a hostel. If the number of students is increased by 7 the expenditure on food increases by Rs. 42 per day while the average expenditure of students is reduced by Rs. 1. What was the initial expenditure on food per day ?
एक छात्रावास में 35 छात्र थे। यदि छात्रों की संख्या 7 बढ़ जाती है, तो भोजन पर खर्च 42 रुपये प्रति दिन बढ़ जाता है। जबकि छात्रों के औसत खर्च में रु 1. प्रति दिन की दर से कमी आती है l भोजन पर प्रारंभिक व्यय क्या था?
A.
B.
C.
D.
Answer
D.Let the original average expenditure was X. Total expenditure = 35X. Now, According to question, 35X+42 = (X - 1)*42 35X + 42 = 42X - 42 7X = 84 X = Rs. 12 So, Initial expenditure would be 12 *35 = Rs. 420 So the correct answer is option D.
D.माना कि मूल औसत व्यय X था। कुल खर्च = 35X अब, प्रश्न के अनुसार, 35X + 42 = (X - 1) * 42 35X + 42 = 42X - 42 7X = 84 X= 12 रु अतः, प्रारंभिक व्यय 12 * 35 = 420 रु होगा। इसलिए सही उत्तर विकल्प D है।
Question
Average of all prime numbers between 30 to 50 ?
30 से 50 के बीच सभी अभाज्य संख्याओं का औसत ?
A.
B.
C.
D.
Answer
D.Prime numbers between 30 and 50 are: 31, 37, 41, 43, 47 31+37+41+43+47/5=199/5 =39.8 So the correct answer is option D.
D.30 और 50 के बीच की प्रमुख संख्याएँ हैं: 31, 37, 41, 43, 47 31 + 37 + 41 + 43 + 47/5 = 199/5 = 39.8 इसलिए सही उत्तर विकल्प D है।
Question
Find the average of the first 50 natural numbers?
पहली 50 प्राकृतिक संख्याओं का औसत ज्ञात कीजिए?
A.
B.
C.
D.
Answer
C.The sum of first n natural numbers = n(n+1)/2 =50(50+1)/2 =25 x 51 =1275 The average of first 50 natural numbers = 1275 / 50 =25.5 So the correct answer is option C.
C.प्रथम n प्राकृतिक संख्याओं का योग = n (n + 1) / 2 = 50 (50 + 1) / 2 = 25 x 51 = 1275 पहली 50 प्राकृतिक संख्याओं का औसत = 1275/50 = 25.5 इसलिए सही उत्तर विकल्प C है।