Question
P is twice as good at Q. Together, they finish the task in 22 days. In how many days can Q alone do the same work?
P, Q से दोगुना दक्ष है। साथ में, वे 22 दिनों में कार्य पूरा करते हैं। Q अकेले कितने दिनों में उसी काम को कर सकता है?
A.
B.
C.
D.
Answer
A.P is twice as good at Q. Let P finish a work in x day -------(1) Q will finish the same work in 2x days -------(2) P and Q's 1 day work = 1/x + 1/2x = 3/2x P and Q's 22 days work = 22*3/2x = 33/x ------(3) Given P and Q finish 1 work in 22 days if works together ------(4) Hence 33/x = 1 (From eq 3 and 4) x = 33 As given in eq 2 Q will finish the work in 2x days. Hence Q will finish the work in 2* 33 days i.e. 66 days. So the correct answer is option A.
A.P, Q से दोगुना दक्ष है माना P एक कार्य को x दिन में पूरा करता है --------(1) Q उसी काम को 2x दिनों में पूरा करेगा --------(2) P और Q का 1 दिन का कार्य = 1/x + 1/2x = 3/2x P और Q का 22 दिन का कार्य = 22*3/2x = 33/x -------(3) दिया गया है कि P और Q एक साथ काम करने पर 22 दिनों में 1 काम पूरा करते हैं ------(4) अतः 33/x = 1 (समीकरण 3 और 4 से) x = 33 जैसा कि समीकरण 2 में दिया गया है, Q कार्य को 2x दिनों में समाप्त कर देगा। अत: Q कार्य को 2*33 दिनों अर्थात 66 दिनों में समाप्त कर देगा। इसलिए सही उत्तर विकल्प A है।

View Similar questions (संबन्धित प्रश्न देखें)

Question
The cost of 24 pens and 13 pencils is 175. What is the cost of 48 pens and 26 pencils?
24 पेन और 13 पेंसिल की लागत 175 है। 48 पेन और 26 पेंसिल की कीमत क्या है?
A.
B.
C.
D.
Answer
D.The cost of 24 pens and 13 pencils is 175. 24 pens+ 13 pencils=175 Multiply it by 2 48 pens + 26 pencils=350 So the correct answer is option D.
D.24 पेन और 13 पेंसिल की लागत 175 है। 24 पेन + 13 पेंसिल = 175 इसे 2 से गुणा करने पर 48 पेन + 26 पेंसिल = 350 इसलिए सही उत्तर विकल्प D है।
Question
The average monthly income of P and Q is Rs. 7,050/­. The average monthly income of Q and R is Rs.7,700/­ and that of P and R is Rs.8,250/­. What is the monthly income of P ?
P और Q की औसत मासिक आय 7,050/ रु है । Q और R की औसत मासिक आय 7,700/ रु है और P और R की 8,250/ रु है। P की मासिक आय क्या है?
A.
B.
C.
D.
Answer
D.Average monthly income of P and Q=7050 rs The total of income=7050 x 2=14100 rs Average monthly income of Q and R=7700 rs The total of income=7700 x 2=15400 Average monthly income of P and R=8250 rs The total of income=8250 x 2=16500 rs So - P+Q=14100---(1) Q+R=15400----(2) P+R=16500----(3) Add equation (1),(2) and (3) 2(P+Q+R)=14100+15400+16500 P+Q+R=46000/2 P+Q+R=23000 put the value of Q+R P+15400=23000 P=7600 rs So the correct answer is option D.
D.P और Q की औसत मासिक आय = 7050 रुपये कुल आय = 7050 x 2 = 14100 रुपये Q और R की औसत मासिक आय= 7700 रुपये कुल आय = 7700 x 2 = 15400 रुपये P और R की औसत मासिक आय = 8250 रुपये कुल आय = 8250 x 2 = 16500 रुपये इसलिए - P + Q = 14100 --- (1) Q + R = 15,400 ---- (2) P + R = 16500 ---- (3) समीकरण (1), (2) और (3) जोड़ें 2 (P + Q + R) = 14100 + 15,400 + 16500 P + Q + R= 46000/2 P + Q + R = 23,000 Q + R का मान रखने पर P + 15,400 = 23,000 P = 7600 रुपये इसलिए सही उत्तर विकल्प D है।
Question
A batsman scored 120 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets?
एक बल्लेबाज ने 120 रन बनाए जिसमें 3 चौके और 8 छक्के शामिल थे। विकेटों के बीच दौड़कर उसने अपने कुल स्कोर का कितना प्रतिशत बनाया?
A.
B.
C.
D.
Answer
C.Total run scored by batsman = 120 3 boundaries means = 3*4 = 12 runs 8 sixes means = 8*6 = 48 So the runs he made by running between the wickets = 100 - (12+48) =100-60 =40 Required percentage = (Runs made by him by running between the wickets / Total runs)*100 = [(60/120) *100] = 50% So the correct answer is option C.
C.बल्लेबाज द्वारा बनाये गए कुल रन = 120 3 चौके का अर्थ है = 3 * 4 = 12 रन 8 छक्के का मतलब = 8 * 6 = 48 रन इसलिए विकेटों के बीच दौड़कर उसने जो रन बनाए = 100 - (12 + 48) = 100-60 =40 आवश्यक प्रतिशत = (विकेटों के बीच दौड़कर उसके द्वारा बनाये गए रन / कुल रन) * 100 = [(60/120) *100] = 50% इसलिए सही उत्तर विकल्प C है।
Question
Three numbers which are co-prime to each other are such that the product of the first two is 551 and that of the last two is 1073. The sum of the three numbers is -
तीन संख्याए जो एक-दूसरे के सह-अभाज्य हैं, ऐसी है कि पहले दो का गुणनखंड 551 है और अंतिम दो का 1073 है। तीन संख्याओं का योग है ?
A.
B.
C.
D.
Answer
B.The product of the first two is 551 and that of the last two is 1073. So the middle number will be common. Common number=H.C.F of 551 and 1073=29 Let the first number=x and second number=y According to the question- x*29=551 x=19 y*29=1073 y=37 So the sum of three numbers=19+29+37=85 So the correct answer is option B.
B.पहले दो का गुणनखंड 551 है और अंतिम दो का 1073 है। इसलिए मध्य संख्या सामान होगी। सामान संख्या = 551 और 1073 का H.C.F= 29 माना पहली संख्या = x और दूसरी संख्या = y प्रश्न के अनुसार- x * 29 = 551 x = 19 y * 29 = 1073 y = 37 अतः तीन संख्याओं का योग = 19 + 29 + 37 = 85 इसलिए सही उत्तर विकल्प B है।