Question
If a 12 meter rod is cut into 25 equal pieces, what is the length of each piece?
यदि 12 मीटर की छड़ को 25 समान टुकड़ों में काटा जाता है, तो प्रत्येक टुकड़े की लंबाई क्या है?
A.
B.
C.
D.
Answer
B.The length of rod=12 m=1200 cm The length of each piece=1200/25=48 cm So the correct answer is option B.
B.छड़ी की लंबाई = 12 मीटर = 1200 सेमी प्रत्येक टुकड़े की लंबाई = 1200/25 = 48 सेमी इसलिए सही उत्तर विकल्प B है।

View Similar questions (संबन्धित प्रश्न देखें)

Question
If average cost price of 40 pens is Rs.10 and average cost price of 30 pencils is Rs.2. If all items are sold for Rs.560, then the average selling price per article would be:
यदि 40 पेन की औसत लागत मूल्य 10 रुपये है और 30 पेंसिलों की औसत लागत मूल्य 2 रुपये है। यदि सभी आइटम Rs.560 में बेचे जाते हैं, तो प्रति लेख औसत बिक्री मूल्य होगा:
A.
B.
C.
D.
Answer
A.Number of Pens=40 Number of Pencils=30 Total number of article=40+30=70 The total selling price of Pens and Pencils=560 rs So the average selling price per article=560/70=8 rs So the correct answer is option A.
A.कलम की संख्या = 40 रू पेंसिल की संख्या = 30 रू लेख की कुल संख्या = 40 + 30 = 70 पेन और पेंसिल का कुल बिक्री मूल्य = 560 रुपये तो औसत बिक्री मूल्य प्रति लेख = 560/70 = 8 रुपये इसलिए सही उत्तर विकल्प A है।
Question
4^61 + 4^62 + 4^63 + 4^64 + 4^65 is divisible by
4^61 + 4^62 + 4^63 + 4^64 + 4^65 विभाज्य है l
A.
B.
C.
D.
Answer
C.4^61 + 4^62 + 4^63 + 4^64 + 4^65 4^61(1+4+4^2+4^3+4^4) 4^61(1+4+16+64+256) 4^61(341) 4^61(11*31) So the 4^61 + 4^62 + 4^63 + 4^64 + 4^65 is divisible by 11. So the correct answer is option C.
C.4^61 + 4^62 + 4^63 + 4^64 + 4^65 4^61(1+4+4^2+4^3+4^4) 4^61(1+4+16+64+256) 4^61(341) 4^61(11*31) अतः 4^61 + 4^62 + 4^63 + 4^64 + 4^65, 11 द्वारा विभाज्य है l इसलिए सही उत्तर विकल्प C है l
Question
If 8 * 9 # 3 = 51 and 12 * 6 # 4 = 72, then 13 * 11 # 6 = ?
यदि 8* 9 # 3 = 51 और 12 * 6 # 4 = 72, तो 13 * 11 # 6 =?
A.
B.
C.
D.
Answer
D.(8+9) *3 = 51 (12 + 6) * 4 = 72 (13 +11) * 6 =144 So the correct answer is option D.
D.(8+9) *3 = 51 (12 + 6) * 4 = 72 (13 +11) * 6 =144 इसलिए सही उत्तर विकल्प D है।
Question
54 is to be divided into two parts such that the sum of 10 times the first and 22 times the second is 780. The bigger part is:
54 को दो भागों में इसे विभाजित किया जाना है, जिससे कि पहले भाग का 10 गुना और दूसरे भाग का 22 गुने का योग 780 है। बड़ी संख्या क्या है ?
A.
B.
C.
D.
Answer
A.Let the first part=a Then the second part=54-a The sum of 10 times the first and 22 times the second is 780. 10 a+(54-a) x 22=780 10 a +54 x 22-22 a=780 12 a =408 a=34 So the first part =34 and the second part=54-34=20 So the bigger part is 34. So the correct answer is option A.
A.माना पहला भाग = a अतः दूसरा भाग = 54-a पहले भाग के 10 गुने और दूसरे भाग के 22 गुने का योग 780 है। 10 a+ (54-a) x 22 = 780 10 +54 x 22-22 a = 780 12 a = 408 a= 34 अतः पहला भाग = 34 और दूसरा भाग = 54-34 = 20 अतः बड़ा भाग 34 है। इसलिए सही उत्तर विकल्प A है।