Question
The ratio of two numbers is 3 : 5. If both numbers are increased by 8, the ratio becomes 13 : 19. What is the sum of the two numbers?
दो संख्याओं का अनुपात 3: 5 है। यदि दोनों संख्याओं में 8 की वृद्धि होती है, तो अनुपात 13: 19 हो जाता है। दो संख्याओं का योग क्या है?
A.
B.
C.
D.
Answer
B.Ratio of two numbers is 3 : 5 so the no are 3a and 5a both numbers are increased by 8 =3a+8 , 5a+8 Now the ratio becomes 13 : 19 3a+8 / 5a+8=13 / 19 (3a+8) x 19=(5a+8) x 13 a=6 The no are 3a and 4a=18 and 30 so the addition of numbers =18+30=48 So the correct answer is option B.
B.दो संख्याओं का अनुपात 3: 5 है तो संख्याये 3a और 5a हैं I दोनों संख्या में 8 की वृद्धि हुई है I = 3a + 8, 5a + 8 अब यह अनुपात 13: 19 हो गया है I 3a + 8/5 a+ 8 = 13/19 (3a+ 3) x 19 = (5a + 13) x 13 a = 6 क्योकि संख्या 3a और 4a = 18 और 30 इसलिए संख्याओं का योग = 18 + 30 = 48 सिलिये सही उत्तर विकल्प B है।

View Similar questions (संबन्धित प्रश्न देखें)

Question
A certain sum of money was divided between A, B and C in the ratio 5:6:9. If A received Rs. 450 the sum divided was-
5: 6: 9 के अनुपात में एक निश्चित राशि A,B और C के बीच विभाजित की गई थी। यदि A को 450 रु मिले तो राशि विभाजित थी?
A.
B.
C.
D.
Answer
B.The ratio of money divided into A,B,C=5: 6: 9 So the money divided between A,B,C=5x,6x,9x According to the question A received Rs. 450 so- 5x=450 x=90 So the amount received by B=6x=90*6=540 The amount received by C=9x=90*9=810 So the total sum of money=450+540+810=1800 So the correct answer is option B.
B.धन का अनुपात A,B,C में विभाजित है = 5: 6: 9 अतः A, B, C के बीच विभाजित धन = 5x, 6x, 9x प्रश्न के अनुसार A को 450 रु मिले- 5x = 450 x = 90 तो B द्वारा प्राप्त राशि = 6x = 90 * 6 = 540 C द्वारा प्राप्त राशि = 9x = 90 * 9 = 810 अतः धन का कुल योग = 450 + 540 + 810 = 1800 इसलिए सही उत्तर विकल्प B है।
Question
Sum of two numbers is thrice their difference. Their ratio is
दो संख्याओं का योग उनके अंतर का तीन गुना है। उनका अनुपात है?
A.
B.
C.
D.
Answer
B.Let the number= a,b According to the question- a+b=(a-b) x 3 a+b=3a-3b 2a=4b a/b=4/2 a/b=2:1 So the correct answer is option B.
B.माना दो संख्या =a,b प्रश्न के अनुसार- a+b=(a-b) x 3 a+b=3a-3b 2a=4b a/b=4/2 a/b=2:1 इसलिए सही उत्तर विकल्प B है।
Question
The ratio of the first and second-class fares between the two stations is 6 : 4 and the number of passengers travelling by first and second-class is 1 : 30. If Rs. 2100 is collected as fare, what is the amount collected from first class passengers.
दो स्टेशनों के बीच प्रथम और द्वितीय श्रेणी के किराए का अनुपात 6: 4 है और प्रथम और द्वितीय श्रेणी के यात्रियों की संख्या 1: 30 है। 2100 किराया के रूप में एकत्र किया जाता है, प्रथम श्रेणी के यात्रियों से क्या राशि एकत्र की जाती है l
A.
B.
C.
D.
Answer
A. First class Second class Fare 6x : 4x Passengers 1 : 30 Total fare = 6x : 120x =x:20x=21x =21x=2100 x=100 The amount collection from 1st class passenger = (2100 x 1/21) = Rs.100 So the correct answer is option A.
A. प्रथम श्रेणी द्वितीय श्रेणी किराया 6x : 4x यात्री 1 : 30 कुल किराया = 6x: 120x = x: 20x = 21x = 21x = 2100 x = 100 प्रथम श्रेणी के यात्री से राशि संग्रह = (2100 x 1/21) = Rs.100 इसलिए सही उत्तर विकल्प A है।
Question
What number should be added to each of 7, 17, 22 and 47 so that the resulting numbers will be in proportion in the given order?
प्रत्येक संख्या 7, 17, 22 और 47 में कौन सी संख्या जोडी जानी चाहिए ताकि परिणामी संख्या दिए गए क्रम में अनुपात में हो जाए?
A.
B.
C.
D.
Answer
B.Let the number=x 7+x/17+x=22+x/47+x (7+x ) * (47+x)=(17+x) * (22+x) 329+47x+7x+x^2=374+22x+17x+x^2 54x-39=374-329 15x=45 x=3 So the correct answer is option B.
B.माना संख्या = x 7 + x / 17 +x = 22 + x / 47 + x (7 + x) * (47 + x) = (17 + x) * (22 + x) 329 + 47x + 7x + x^2 = 374 + 22x + 17x + x^2 54x-39 = 374-329 15x = 45 x = 3 इसलिए सही उत्तर विकल्प B है।