Question
The average weight of 25 bags is 55 kg. The weight of one bag was misread as 65 instead of 56. Find the correct mean value.
25 बैग का औसत वजन 55 किलोग्राम है। एक बैग का वजन 56 के बजाय 65 मापा गया था। सही माध्य मान ज्ञात करें।
A.
B.
C.
D.
Answer
C.The average weight of 25 bags =55 kg So the total of the weight of 25 bags=55 x 25=1375 kg The weight of one bag was misread as 65 instead of 56 so- The difference between misread weight =65-56=9 kg So, Actual total of a weight of 25 bags=1375-9=1366 kg The actual average of of 25 bags=1366/25=55.64 kg So the correct answer is option C.
C.25 बैग का औसत वजन = 55 किलोग्राम तो कुल 25 बैग के वजन का योग = 55 x 25 = 1375 किलोग्राम एक बैग का वजन 56 के बजाय 65 मापा गया I गलत वजन के बीच अंतर = 65-56 = 9 किलोग्राम तो, 25 बैग के वजन का वास्तविक योग = 1375-9 = 1366 किलोग्राम 25 बैग का वास्तविक औसत = 1366/25 = 55.64 किग्रा इसलिए सही उत्तर विकल्प C है।

View Similar questions (संबन्धित प्रश्न देखें)

Question
Three numbers are in the ratio 4 : 5 : 6 and their average is 25. The largest number is :
तीन संख्याएँ 4: 5: 6 के अनुपात में हैं और उनका औसत 25 है। सबसे बड़ी संख्या है:
A.
B.
C.
D.
Answer
A.Let the numbers = 4x, 5x and 6x, Then - (4x + 5x + 6x )/3 = 25 5x = 25 x = 5 Largest number 6x = 30. So the correct answer is option A.
A.माना संख्यायें = 4x, 5x और 6x, तब - (4x + 5x + 6x)/3 = 25 5x = 25 x = 5 सबसे बड़ी संख्या 6x = 30 इसलिए सही उत्तर विकल्प A है।
Question
Find the average of the first 50 natural numbers?
पहली 50 प्राकृतिक संख्याओं का औसत ज्ञात कीजिए?
A.
B.
C.
D.
Answer
C.The sum of first n natural numbers = n(n+1)/2 =50(50+1)/2 =25 x 51 =1275 The average of first 50 natural numbers = 1275 / 50 =25.5 So the correct answer is option C.
C.प्रथम n प्राकृतिक संख्याओं का योग = n (n + 1) / 2 = 50 (50 + 1) / 2 = 25 x 51 = 1275 पहली 50 प्राकृतिक संख्याओं का औसत = 1275/50 = 25.5 इसलिए सही उत्तर विकल्प C है।
Question
The average revenues of 11 consecutive years of a company is Rs 69 lakhs. If the average of first 6 years is Rs 64 lakhs and that of last 6 years is Rs 76 lakhs, what is the revenue for the 6th year ?
एक कंपनी के लगातार 11 वर्षों का औसत राजस्व 69 लाख रुपये है। यदि 6 वर्ष का औसत 64 लाख रुपये है और अंतिम 6 वर्षों का औसत 76 लाख रुपये है, तो 6 वें वर्ष के लिए राजस्व क्या है?
A.
B.
C.
D.
Answer
D.The average revenues of 11 consecutive years of a company is Rs 69 lakhs. The total revenues of 11 consecutive years of a company =69 x 11=759 The average of first 6 years is Rs 64 lakhs The total of of first 6 years=64 x 6=384 The average of last 6 years is Rs 76 lakhs The total of of first 6 years=76 x 6=456 So the revenue for the 6th year- =384 + 456 - 759 840-759=81 lakhs So the correct answer is option D.
D.एक कंपनी के लगातार 11 वर्षों का औसत राजस्व 69 लाख रुपये है। कंपनी के लगातार 11 वर्षों का कुल राजस्व = 69 x 11 = 759 पहले 6 साल का औसत 64 लाख रुपये है पहले 6 साल की कुल = 64 x 6 = 384 अंतिम 6 वर्षों का औसत 76 लाख रुपये है अंतिम 6 साल की कुल = 76 x 6 = 456 तो 6 वें वर्ष के लिए राजस्व- = 384 + 456 - 759 840-759 = 81 लाख इसलिए सही उत्तर विकल्प D है।
Question
Average of 11 numbers is 7. If every number is doubled, then what will be the new average of the numbers?
11 संख्याओं का औसत 7 है यदि प्रत्येक संख्या दोगुनी हो जाती है, तो संख्याओं का नया औसत क्या होगा?
A.
B.
C.
D.
Answer
D.The average of 11 numbers is 7. So the total of 11 numbers=11*7=77 If every number is doubled so the total =77*2=154 So the new average=154/11=14 So the correct answer is option D.
D.11 संख्याओं का औसत 7 है। तो 11 संख्याओं का कुल योग = 11 * 7 = 77 यदि हर संख्या दोगुनी हो जाती है तो कुल योग = 77 * 2 = 154 अतः नया औसत = 154/11 = 14 इसलिए सही उत्तर विकल्प D है।