Question
The average monthly income of P and Q is Rs. 7,050/. The average monthly income of Q and R is Rs.7,700/ and that of P and R is Rs.8,250/. What is the monthly income of P ?
P और Q की औसत मासिक आय रु 7,050/ है l Q और R की औसत मासिक आय रु 7,700 / है l और P और R की रु 8,250 / है। P की मासिक आय क्या है?
A.
B.
C.
D.
Answer
D.The average monthly income of P and Q is Rs=7050 rs So the total of P and Q income- P+Q=7050 x 2 P+Q=14100----(1) The average monthly income of Q and R=7700 rs So the total of Q and R income- R+Q=7700 x 2 R+Q=15400----(2) The average monthly income of P and R=8250 rs So the total of P and R income- P+R=8250 x 2 P+R=16500----(3) After adding equation (1),(2) and (3) P+Q+R+Q+P+R=14100+15400+16500 2(P+Q+R)=46000 P+Q+R=23000 (Q+R=15400) P+15400=23000 P=7600 rs So the monthly income of P=7600 rs So the correct answer is option D.
D.P और Q की औसत मासिक आय = 7050 रूपए तो कुल P और Q की आय- P + Q = 7050 x 2 P + Q = 14100 ---- (1) Q और R की औसत मासिक आय= 7700 रूपए तो कुल Q और R की आय- R + Q = 7700 x 2 R + Q= 15400 ---- (2) P और R की औसत मासिक आय= 8250 रुपए तो कुल P और R की आय- P + R = 8250 x 2 P + R = 16500 ---- (3) समीकरण (1), (2) और (3) को जोड़ने के बाद P + Q + R + Q + P+ R = 14100 + 15400 + 16500 2 (पी + Q + आर) = 46000 P + Q + R = 23000 -----(Q + R = 15400) P + 15,400 = 23000 P = 7600 रुपये तो P की मासिक आय = 7600 रूपए इसलिए सही उत्तर विकल्प D है।

View Similar questions (संबन्धित प्रश्न देखें)

Question
The average weight of 16 boys in a class is 50.25 kg and that of the remaining 8 boys is 45.15 kg. Find the average weights of all the boys in the class.
एक कक्षा में 16 लड़कों का औसत वजन 50.25 किलोग्राम है और बाकी 8 लड़कों का वजन 45.15 किलोग्राम है। कक्षा के सभी लड़कों का औसत वजन ज्ञात करें।
A.
B.
C.
D.
Answer
A.Average weight of 16 boys=50.25 Total weight of 16 boys=50.25*16=804 Average weight of remaining 8 boys=45.15 Total weight of remaining 8 boys=45.15*8=361.20 Total boys=16+8=24 Total average weight of 24 boys=804+361.20/24 =1165.20/24 =48.55 So the correct answer is option C.
A.16 लड़कों का औसत वजन = 50.25 16 लड़कों का कुल वजन = 50.25 * 16 = 804 शेष 8 लड़कों का औसत वजन = 45.15 शेष 8 लड़कों का कुल वजन = 45.15 * 8 = 361.20 कुल लड़के = 16 + 8 = 24 24 लड़कों का कुल औसत वजन = 804 + 361.20 / 24 = 1165.20 / 24 = 48.55 इसलिए सही उत्तर विकल्प C है।
Question
Find the sum of first 30 natural numbers ?
पहले 30 प्राकृतिक संख्याओं का योग ज्ञात कीजिए ?
A.
B.
C.
D.
Answer
C.n(n+1)/2 =30(30+1)/2 =15 x 31 =465 So the correct answer is option C.
C.n(n+1)/2 =30(30+1)/2 =15 x 31 =465 इसलिए सही उत्तर विकल्प C है।
Question
The average of first five multiples of 3 is:
3 के पहले पाँच गुणकों का औसत है:
A.
B.
C.
D.
Answer
A.First five multiples of three are: 3, 6, 9, 12, 15 3+6+9+12+15/5 = 45/5 = 9 So the correct answer is option A.
A.तीन के पहले पांच गुणक हैं: 3, 6, 9, 12, 15 3 + 6 + 9 + 12 + 15/5 = 45/5 = 9 इसलिए सही उत्तर विकल्प A है।
Question
Average of 10 numbers is zero. At most how many numbers may be greater than zero?
10 संख्याओं का औसत शून्य है। कम से कम कितनी संख्या शून्य से अधिक हो सकती है?
A.
B.
C.
D.
Answer
D.Average of 10 numbers = 0. Sum of 10 numbers (0 x 10) = 0. It is quite possible that 9 of these numbers may be positive and if their sum is (a) then the 20th number is (-a). So the correct answer is option D.
D.10 संख्याओं का औसत = 0 10 संख्याओं का योग (0 x 10) = 0 यह बहुत संभव है कि इनमें से 9 संख्या सकारात्मक हो सकती है और यदि उनका योग (a) है तो 20 वां नंबर (-a) है। इसलिए सही उत्तर विकल्प D है।