Question
When was the Indian counsil of cultural relation established.
भारतीय सांस्कृतिक संबंध परिषद्क कब बना l
A.
B.
C.
D.
Answer
C.The Indian counsil of cultural relation established in1950. So the correct answer is option C.
C.भारतीय सांस्कृतिक संबंध परिषद्क 1950 में बना I इसलिए सही उत्तर विकल्प C है l

View Similar questions (संबन्धित प्रश्न देखें)

Question
Ghoomar is the folk dance of
घूमर लोक नृत्य है?
A.
B.
C.
D.
Answer
A.Ghoomar is a traditional folk dance of Bhil tribe of Rajasthan performed to worship Goddess Sarasvati. Jharkhand-Karma Uttarakhand-Jagars,Barada Nat Uttar Pradesh-Nautanki,Raslila West Bengal-Chau,Jatra Tamil Nadu-Bharatnatyam,Kolattam Punjab-Bhangra,Giddha Maharashtra-Tamasha,Lavani Mizoram-Chiraw (Bamboo Dance) Kerala-Kathakali,Mohiniattam Karnataka-Yakshagana Jammu and Kashmir-Rouf Haryana-Fugdi Gujarat-Dandya Ras,Garba Bihar-Jat jatin Assam-Ojapali,Bihu Andhra Pradesh-Kuchipudi,Kottam So the correct answer is option A.
A.घूमर राजस्थान की भील जनजाति का एक पारंपरिक लोक नृत्य है जो देवी सरस्वती की पूजा करने के लिए किया जाता है। झारखंड-कर्म उत्तराखंड-जगार, बारदा नाट उत्तर प्रदेश-नौटंकी, रासलीला पश्चिम बंगाल-चौ, जात्रा तमिलनाडु-भरतनाट्यम, कोलट्टम पंजाब-भांगड़ा, गिद्दा महाराष्ट्र-तमाशा, लावणी मिजोरम-चिराव (बांस नृत्य) केरल कथकली, मोहिनीअट्टम कर्नाटक-यक्षगान जम्मू और कश्मीर-रूफ हरियाणा-फुगडी i गुजरात-डांडिया रास, गरबा बिहार-जाट जतिन असम-ओजापाली, बिहु आंध्र प्रदेश-कुचिपुड़ी, कोट्टम इसलिए सही उत्तर विकल्प A है l
Question
Which of the following is a book written by Shashi Tharoor?
शशि थरूर द्वारा लिखित पुस्तक निम्नलिखित में से कौन है?
A.
B.
C.
D.
Answer
C.An Era of Darkness is a book written by Shashi Tharoor. So the correct answer is option C.
C."एन एरा ऑफ डार्कनेस" शशि थरूर द्वारा लिखित पुस्तक है। इसलिए सही उत्तर विकल्प C है।
Question
Which Indian Community celebrates the Khordad sal?
कौन सा भारतीय समुदाय खोरदाद साल मनाता है?
A.
B.
C.
D.
Answer
A.Parsi Community of India celebrates the Khordad sal. Khordad Sal is the birth anniversary (or birthdate) of Zoroaster. So the correct answer is option A.
A.भारत का पारसी समुदाय खोरदाद साल मनाता है। खोरदाद साल जोरोस्टर की जयंती (या जन्मतिथि) है। इसलिए सही उत्तर विकल्प A है।