Question
In two alloys, the ratio of iron and copper is 4 : 3 and 6 : 1, respectively. If 14 kg of the first alloy and 42 kg of the second alloy is mixed together to form a new alloy, then , what will be the ratio of iron to copper in the new alloy?
दो मिश्र धातुओं में, लोहे और तांबे का अनुपात क्रमशः 4: 3 और 6: 1 है। यदि एक नए मिश्रधातु को बनाने के लिए पहले मिश्रधातु के 14 किलो और दूसरे मिश्रधातु के 42 किलोग्राम को एक साथ मिलाया जाता है, तो, नए मिश्रधातु में लोहे से तांबे का अनुपात क्या होगा?
A.
B.
C.
D.
Answer
A.In 14 Kg of first Alloy, Ratio of iron and copper = 4 :3 Let quantity of Iron and copper in first alloy = 4 x and 3 x. 4 x + 3 x= 14 7 x =14 x=2 So, quantity of Iron = 4 × 2= 8 Kg quantity of Copper = 3 × 2= 6 Kg In 42 Kg of Second Alloy, Ratio of iron and copper=6:1 Let quantity of Iron and copper in second alloy = 6 x and 1 x. 6 x + 1 x= 42 7 x =42 x=6 So, quantity of Iron = 6 × 6= 36 Kg quantity of Copper = 6 × 1= 6 Kg Total quantity of Iron in Combination of two Alloy = 36 +8=44 Kg Total quantity of Copper in Combination of two Alloy = 6 +6=12 Kg Ratio of Iron to copper in the new alloy =44/12 =11 : 3     So the correct answer is option A.
A.पहले मिश्र धातु के 14 किलोग्राम में, लोहे और तांबे का अनुपात = 4: 3 माना पहले मिश्रधातु में लौह और तांबे की मात्रा = 4 x और 3 x 4 x + 3 x = 14 7 x = 14 x = 2 तो, लौह की मात्रा = 4 × 2 = 8 किलोग्राम कॉपर की मात्रा = 3 × 2 = 6 किलोग्राम दूसरे मिश्र धातु के 42 किलोग्राम में, लोहे और तांबे का अनुपात = 6: 1 माना दूसरे मिश्र धातु में लौह और तांबे की मात्रा = 6 x और 1 x 6 x + 1 x = 42 7 x = 42 x = 6 तो, लौह की मात्रा = 6 × 6 = 36 किलोग्राम कॉपर की मात्रा = 6 × 1 = 6 किलोग्राम दो मिश्र धातु के संयोजन में लोहे की कुल मात्रा= 36 + 8 = 44 किलोग्राम दो मिश्र धातु के संयोजन में तांबे की कुल मात्रा= 6 + 6 = 12 किलोग्राम नए मिश्रधातु में लोहे से तांबे का अनुपात- = 44/12 = 11: 3 इसलिए सही उत्तर विकल्प A है।

View Similar questions (संबन्धित प्रश्न देखें)

Question
The average salary of male employees in a firm was Rs. 5200 and that of females was Rs. 4200. The mean salary of all the employees was Rs. 5000. What is the % of female employees?
एक फर्म में पुरुष कर्मचारियों का औसत वेतन 5200 रु और महिलाओं का 4200 रु था ।. सभी कर्मचारियों का औसत वेतन 5000.रु था। महिला कर्मचारियों का % कितना है?
A.
B.
C.
D.
Answer
B.800:200=4:1 4x,x The no of men employees=4x The no of women employees=x The total no of employees=4x+x=5x Percentage of female employees=(x/5x)*100=20% So the correct answer is option B.
B.800:200=4:1 4x,x पुरुष कर्मचारियों की संख्या = 4x महिला कर्मचारियों की संख्या = x कर्मचारियों की कुल संख्या = 4x + x = 5x महिला कर्मचारियों का %= (x / 5x) * 100 = 20% इसलिए सही उत्तर विकल्प B है।
Question
A vessel contains 64 litres of mixture of milk and water in the ratio 7 : 3 respectively. 8 litres of mixture is replaced by 8 litres of milk. What is the ratio of milk and water in the resulting mixture ?
एक बर्तन में क्रमशः 7: 3 के अनुपात में 64 लीटर दूध और पानी का मिश्रण होता है। 8 लीटर मिश्रण को 8 लीटर दूध से बदल दिया जाता है। परिणामी मिश्रण में दूध और पानी का अनुपात क्या है?
A.
B.
C.
D.
Answer
A.Total mixture=64 litres Ratio of milk and water in 64 litres=7:3 Let the quantity of milk and water respectively=7x ,3x So- 7x+3x=64 10x=64 x=6.4 So the quantity of milk=6.4*7=44.8 The quantity of water=6.4*3=19.2 In 8 litres mixture - 7x+3x=8 10x=8 x=0.8 So the the quantity of milk in 8 litres mixture =0.8*7=5.6 litres The quantity of water in 8 litres mixture =0.8*3=2.4 litres 8 litres of mixture is replaced by 8 litres of milk so the resulting mixture - Milk=44.8-5.6+8=47.2 litres Water=19.2 - 2.4 = 16.8 litres So the ration of milk and water in resulting mixture=47.2/16.8=59/21 So the correct answer is option A.
A.कुल मिश्रण = 64 लीटर 64 लीटर में दूध और पानी का अनुपात= 7: 3 माना दूध और पानी की मात्रा क्रमशः = 7x, 3x इसलिए- 7x + 3x = 64 10x = 64 x = 6.4 तो दूध की मात्रा = 6.4 * 7 = 44.8 पानी की मात्रा = 6.4 * 3 = 19.2 8 लीटर मिश्रण में - 7x + 3x = 8 10x = 8 x = 0.8 तो 8 लीटर मिश्रण में दूध की मात्रा = 0.8 * 7 = 5.6 लीटर 8 लीटर मिश्रण में पानी की मात्रा = 0.8 * 3 = 2.4 लीटर 8 लीटर मिश्रण को 8 लीटर दूध से बदल दिया जाता है अतः परिणामी मिश्रण - दूध = 44.8-5.6 + 8 = 47.2 लीटर पानी = 19.2 - 2.4 = 16.8 लीटर अतः परिणामस्वरूप मिश्रण में दूध और पानी का अनुपात = 47.2 / 16.8 = 59/21 इसलिए सही उत्तर विकल्प A है।
Question
hree bottles of equal capacity containing mixture of milk and water in ratio 2 : 5, 3 : 4 and 4 : 5 respectively. These three bottles are emptied into a large bottle. What will be the ratio of milk and water respectively in the large bottle?
समान क्षमता वाली तीन बोतलो में क्रमशः 2: 5, 3: 4 और 4: 5 में दूध और पानी का मिश्रण है । इन तीनों बोतलों को एक बड़ी बोतल में खाली कर दिया जाता है। बड़ी बोतल में क्रमशः दूध और पानी का अनुपात क्या होगा?
A.
B.
C.
D.
Answer
B.Ratio of milk and water in first bottle=2:5 Quantity of milk in first bottle=2/7 Quantity of water in first bottle=5/7 Ratio of milk and water in second bottle=3:4 Quantity of milk in second bottle=3/7 Quantity of water in second bottle=4/7 Ratio of milk and water in third bottle=4:5 Quantity of milk in third bottle=4/9 Quantity of water in third bottle=5/9 Total quantity of milk : Total quantity of water 2/7+3/7+4/9 : 5/7+4/7+5/9 73/63 : 116/63 73:116 So the ratio of milk and water respectively in the large bottle=73:116 So the correct answer is option B.
B.पहली बोतल में दूध और पानी का अनुपात = 2: 5 पहली बोतल में दूध की मात्रा = 2/7 पहली बोतल में पानी की मात्रा = 5/7 दूसरी बोतल में दूध और पानी का अनुपात = 3: 4 दूसरी बोतल में दूध की मात्रा = 3/7 दूसरी बोतल में पानी की मात्रा = 4/7 तीसरी बोतल में दूध और पानी का अनुपात = 4: 5 तीसरी बोतल में दूध की मात्रा = 4/9 तीसरी बोतल में पानी की मात्रा = 5/9 दूध की कुल मात्रा: पानी की कुल मात्रा 2/7 + 3/7 + 4/9: 5/7 + 4/7 + 5/9 73/63: 116/63 73: 116 अतः बड़ी बोतल में क्रमशः दूध और पानी का अनुपात = 73: 116 इसलिए सही उत्तर विकल्प B है।